Картопляне розмаїття Ірландської кухні (+ фото)

Картопляне розмаїття Ірландської кухні (+ фото)

Я думала, що знаю про картоплю все. Однак, потрапивши в Ірландію, зрозуміла, що знаю про неї дуже мало: ніде я не зустрічала стільки страв з картоплі, різноманітних товарів, виготовлених з неї, як тут. Ірландці придумали безліч цікавих способів її приготування.

Просте картопляне пюре – це занадто нудно для ірландської господині, тому вона із задоволенням подає чемп (champ) – м’яке, повітряне пюре, збите з молоком, вершковим маслом і зеленою цибулею, або кольканнон (colcannon) – пюре з капустою. Ніде я не їла смачнішого пюре як тут, а мій Тарасик, який обожнює картоплю, уплітає в гостях по кілька порцій (що мені аж не зручно), облизує ложку і просить ще 😃. Ірландські господині обожнюють годувати моїх дітей всілякою смакотою і одного разу Тимофій, якось задумливо розглядаючи мене, запитав після чергового обіду у знайомих: “Мамо, а чому ти не готуєш дома так смачно як в гостях?” 😃 Як ви зрозуміли, мій кулінарний авторитет в Ірландії, де люблять смачно готувати, красиво подавати, упав до нуля😃. Тепер інколи я жартую над малими, коли вони мене дістають, що продали ви, діти, маму за смачний обід! Діти сміються ” Ну хто ж, мамо, не любить смачно поїсти?”

Картопля, приготовлена за різними рецептами – це найпоширеніша страва в Ірландії. Як на роботі, так і вдома. Часто ланч офісних працівників складається з вареної, смаженої чи запеченої картоплі і пюре – і все це в одній тарілці. Коли потрібно швидко перекусити, купують фіш-енд-чіпс – це смажена риба і картопля-фрі. До речі, ця страва, завоювала славу типового британського фаст-фуду, яка народилася в Ірландії, в невеликому ресторанчику італійських іммігрантів, які так смачно смажили рибу і картоплю і так зручно їх пакували, що неможливо було купити окремо рибу або картоплю – тільки все разом, Fish and Chips.

На столі ірландців часто присутній коддл (Coddle) – тушкована картопля з овочами, беконом і ковбасою. В пам’ять про давні докартопельні часи (уявляєте, вони були, але це було дуже і дуже давно!) в це блюдо додавали ячмінь. Простий, ситний і дешевий коддл до сих пір залишається улюбленою стравою у багатьох ірландських сім’ях. Або іще така страва як боксті (Boxty), що перекладається як «хліб бідняка». Боксті – це такий собі напівхліб – напіволадки з тертої картоплі і картопляного пюре, борошна, масла та соди. Ця страва може бути смаженою, запеченою або вареною. У будь-якому з варіантів вона відрізняється м’якою, ніжною консистенцією.

Традиційна ірландська страва – бекон з капустою (Bacon and cabbage). Вона сильно змінилася з появою картоплі. Раніше в її склад входили лише нежирний «чорний» бекон, капуста, ріпа, морква і цибуля, тепер додають картоплю, що перетворило її в одну із популярних страв. Без картоплі не вийде приготувати і найзнаменитішу страву Ірландії – ірландське рагу (Irish stew). Вперше я попробувала її на благодійному заході у церкві, куди мене запросили. Це була ще та смакота! Мені розповіли рецепт приготування, дякую Wilma O’Rourke, Nicki Simpson, Olive Wilson. Потім я дізналася, що суворого рецепта цієї страви не існує, в кожній сім’ї її готують по-своєму. До картоплі часто подають парові овочі такі як морква ( ніколи не думала, що це може бути чудове поєднання разом з пюре), капуста різних видів, зелений горох, червона квасоля. До речі, квасоля тут улюблений продукт. Салати тут також дуже смачні, часто – густо з додаванням продуктів і спецій, які у нас не використовуються. Тому це питання ще до кінця мною не вивчено.

 

Яніна ЗАЛІСЬКА

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *